KÁNYÁDI SÁNDOR SZAVALÓVERSENY ÉS VIDÁM VERSEK VERSMONDÓ VERSENYE -megyei forduló

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Kányádi Sándor Szavalóverseny és a Vidám Versek Versmondó Verseny megyei szakaszát idén március 16- án szerveztük meg az Áprily Lajos Főgimnáziumban. Az Előkészítő- IV. osztályos diákok versenyén megyénk 9 iskolájából, 70 kisgyerek mérte össze tehetségét.

A rendezvény céljai:

  • az irodalmi és esztétikai értékek népszerűsítése az Előkészítő- IV. osztályos tanulók körében
  • ifjú tehetségek felfedezése és ápolása
  • a figyelem felkeltése a versek kulturális és irodalmi értéke iránt
  • közösségépítés az irodalom és a humor eszközeivel

 

   A versenyt a versek bemutatása indította. Minden gyerek két verset mutatott be, a saját korcsoportjában: egy választott Kányádi Sándor verset és egy humoros, vidám hangulatú verset a 20. századi magyar gyermekirodalomból .

   A szavalatokat minden osztályban egy háromtagú zsűri hallgatta meg és a következő szempontok szerint értékelte : életkori sajátosságoknak megfelelő versválasztást, helyes, tiszta beszéd és  előadásmód.

   Amíg a zsűri eldöntötte kik a díjazottak, a gyerekek játékos „kincskereső ” foglalkozáson vettek részt. Az Áprily Lajos Főgimnázium tanítóinak és a Nebulónia Diákszövetség tagjainak segítségével a gyerekek csoportokban oldhatták meg a versekkel, rajzokkal kapcsolatos feladványokat.

   A Kányádi Sándor Szavalóversenyt 10 éve szervezzük megyénkben. Az évforduló alkalmával rajzkiállítással gazdagítottuk a rendezvényt, mely március folyamán tekinthető meg iskolánk B épületének földszinti folyósóján. 230 gyerek 60 Kányádi Sándor verset illusztrált.

  A díjazásra iskolánk dísztermében került sor. A résztvevőket iskolánk aligazgatónője, Ferencz Irma tanárnő köszöntötte, majd Ábrahám Imola tanárnő értékelte a kiállított rajzokat. A legkiválóbb rajzok alkotói könyvjutalmat és emléklapot vehettek át.

   Következett a szavalók díjazása. A szervező tanítók, Soós Anna- Mária és Kósa- Székely Enikő, minden részvevőnek emléklapot és részvételi díjat adott át. A zsűri értékelése alapján a legjobb versmondók átvehették díjaikat. A verseny tétje az országos döntőkbe való jutás volt.

    A közös éneklés, a megzenésített versek ünnepi hangulata zárta a rendezvényt.

 

Soós Anna- Mária  és Kósa- Székely Enikő, megyei szervezők



Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.