Üzenet egykori iskolámba - Marica Edina

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Két éve még én is az iskola végzős diákja voltam, azóta viszont már a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulok matematikát.

Mikor felkértek, hogy írjak én is egy üzenetet egykori iskolámba, arra gondoltam, hogy osszak meg veletek néhány gondolatot, amelyekre én ebben a két évben jöttem rá, amióta egyetemista lettem. Lehet sokatoknak ezek már egyértelműek, de nekem nem igazán voltak azok, mikor még iskolás voltam.

Az egyik, szerintem legfontosabb, az iskolán kívüli tevékenységek sokasága, amelyek közül választhattok. Akár a Nebulónia, akár a Búzavirág, a Visszhang, a Grimasz vagy a kórus tevékenysége érdekel a legjobban, használjátok ki, hogy bármelyiknek tagjai lehettek. Hiszen miután majd végeztek, nem annyira lesz lehetőség ezek kipróbálására. Az egyetemeknek is vannak diákszövetségei, de már nem olyanok mint a Nebulónia, az egyetemen az emberek már nem annyira tartoznak össze, mindenkinek megvan a saját élete az egyetemen kívül. Sokan dolgoznak is mellette, ezért már nem tud kialakulni az a közösség, mint az iskolában.

A tánc, ének, színészet, újságírás pedig olyan tevékenységek, amelyekre a későbbiekben nem annyira lesz lehetőség kezdőként belevágni. Így nagyon sokat segít, ha iskolás éveitek alatt kihasználjátok, hogy kiprobálhatjátok ezeket, illetve, ha majd valamikor folytatni akarjátok, már nem nulláról kell elkezdeni.

Egy másik ok pedig, amiért szerintem mindenképp most van itt az ideje minél több mindent kipróbálni az, hogy az iskola befejezése után, akár egyetemre mentek, akár nem, már nem lesz olyan sok időtök, mint most. Az egyetemen többet kell majd önállóan tanulni, illetve az is lehet, hogy dolgoznotok is kell majd, ha elköltöztök otthonról, vagy önállósulni akartok.

Nagyon fontos az is, hogy az egyetemi éveitek alatt ne csak a hobbiaitokra szánjatok időt, hanem próbáljatok ki különböző munkalehetőségeket azon a téren, amit tanultok. Nagyon sok gyakornoki programot és részidős munkát lesz majd lehetőségetek kipróbálni, és azt javasolom mindenkinek, hogy használjátok ki ezeket, hiszen az iskolában/egyetemen tanultak sok esetben eltérnek attól, ami majd a gyakorlatban ténylegesen a tennivaló.

Én is például, fel voltam kérve, hogy tanítsak matematikát az elsőéveseknek az egyetemen, és bevállaltam, pont azért, hogy lássam, mennyire illene hozzám ez a tevékenység. Illetve egy biosztatisztika kutatócsoportba is beiratkoztam, hogy próbáljam ki, hogy a kutatás mennyire érdekelne.

Ha tehetitek, olyan munkákat próbáljatok ki az egyetemi éveitek alatt, amelyeknek köze van ahhoz amit tanultok, meg ahhoz, ami érdekel. Ez persze érvényes iskolás éveitekre is, szabadidőtöket próbáljátok azzal tölteni, hogy fedezzétek fel, hogy mi az amit szívesen csinálnátok.

Illetve, még egy dolog amelyre én az egyetemi éveim alatt jöttem rá az, hogy nehéz valamit 100% - ban, a nap minden pillanatában szeretni. Ezért ne keseredjetek el, ha néha-néha elmegy a kedvetek, vagy nem vagytok annyira lelkesek az iránt, amit azt hittétek, hogy szerettek csinálni. Én is nagyon szeretem a matekot, de egy-egy nehéz vizsga előtt nekem sem mindig a kedvencem.

Persze azért ha az idő nagyrészében nem szerettek vele foglalkozni, akkor valószínűleg más téren kell próbálkozni, de ne ijedjetek meg, nincs azzal semmi baj, ha vannak időszakok amikor elbizonytalanodtok.

Illetve akkor se ijedjetek meg, ha útközben rájösztök, hogy mégsem jól választottatok. Sosem késő más irányba elindulni. De gondoljátok meg jól, hogy tényleg váltani akartok-e. Mert én is iskolás éveim alatt az informatikát a kevésbé kedvenc tantárgyaim közé soroltam, és abban reménykedtem, hogy majd sikerül valami olyan matekos irányt választanom, ahova nem kell infó. De ebben a pár évben ami azóta eltelt, rájöttem, hogy mégsem olyan rossz ez az infó, csak nem úgy álltam hozzá, ahogy kellett volna és sok ágát nem is ismertem. De azóta olyan alkalmazásairól is hallottam, amelyek nagyon megtetszedtek. Így most elsődleges tervem az, hogy data scientist legyek, ami a matematika, a statisztika és az infó keveréke.

Én is ezen vagyok, és nektek is ugyanazt kívánom, hogy találjátok meg azokat a tevékenységet amelyekben örömeteket lelitek.  Használjátok ki iskolai éveitek arra, hogy minél több mindent felfedezzetek a tanulás terén, a hobbijaitok kapcsán és úgy általában önmagatokról.

Edina <3

 



Despre noi

Colegiul Național “Áprily Lajos” este cea mai mare instituție cu predare în limba maghiară din județul Brașov și Țara Bârsei. Colegiul se află în partea nordică a centrului istoric Brașov.