Áprily-érdemérmet kapott Bálint Ferenc

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Október 12-én az Áprily Főgimnázium  tanárkollégák és néhány véndiák társaságában díjazták Bálint Ferenc  nyugalmazott tanárt.


A bensőséges hangulatban megtartott ünnepen Ambrus Károly laudációjában ismertette az Áprily-érdemérem történetét: „e díjat a Főgimnázium 1964-ben érettségizett diákjai alapították 2019-ben, 55-ik érettségi találkozójukon, hogy ezzel díjazzák a Főgimnázium legjobb végzős diákjait, de azon tanárokat is, akik visszavonulásukkor sikeres oktatói és kiemelkedő nevelői tevékenységet hagynak maguk után. Mert hisszük és valljuk, hogy a pedagógus feladata egyaránt az oktatás és a nevelés. Közösségünknek, iskolánknak nagy szüksége van nagy tudású és jól teljesítő pedagógusokra, mert ők azok, akik gyerekeinket közösségünk számára hasznos emberekké nevelik és formálják. Ezért döntöttünk úgy, hogy Bálint Ferenc példaértékű tanári, oktatói és nevelői tevékenységét díjazzuk e kis éremmel.”


Ambrus Károly méltatásában kitért Bálint Ferenc életútjának fontosabb állomásaira: Csíkszeredától kezdődően, Temesváron és Négyfalun át Brassóig. Körvonalazódott, hogyan lett az informatikusból az Áprily Lajos Főgimnázium informatika tanára, majd a Grimasz diákszínjátszócsoport vezetője, illetve hogyan van energiája még mindig a színvonalas Brassai Televízió főszerkesztői és egyéb teendőit elvégezni.

Ambrus Károly kifejtette: „Habár eddig számos, jól megérdemelt elismerés, díj és magas állami kitüntetés kísérte munkáját, kis közösségünk, hűen iskolánk, az Áprily Lajos Főgimnázium kiválóságainak elismerését elősegítendő, felajánlja szerény díját, az Áprily-érdemérmet és a vele járó A Főgimnázium KIVÁLÓ TANÁRA címet Bálint Ferenc tanár úrnak, azzal a meggyőződéssel, hogy sokszorosan megdolgozott az elismerésért, tevékenysége pedig példaértékű minden brassói magyar pedagógus számára.”


Gratulálunk a díjhoz és egészséget, illetve még sok jólsikerült Grimasz-próbát, tartalmas Brassai tévéadásokat kívánunk!


Despre noi

Colegiul Național “Áprily Lajos” este cea mai mare instituție cu predare în limba maghiară din județul Brașov și Țara Bârsei. Colegiul se află în partea nordică a centrului istoric Brașov.