Erasmus + Projekt: Úton a blended rendszerű oktatás felé, online- offline jó gyakorlatok

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Erasmus+ and European Solidarity Corps Beneficiary Module - Project initiation 2021-2-HU01-KA210-SCH-000051342

Kisléptékű partnerségi együttműködés indul az Erasmus+ Projekt keretében az iskolai nevelésről ÚTON A BLENDED RENDSZERŰ OKTATÁS FELÉ, ONLINE-OFFLINE JÓ GYAKORLATOK címmel.

A partnerség a sarkadkeresztúri Cifra Palota Közhasznú Egyesület szervezésében jött létre, partnerünk a Interrégió Fórum Egyesület.
Az Erasmus+ program célja, hogy előmozdítsa a készségek és a foglalkoztathatóság fejlesztését, továbbá, hogy elősegítse az oktatás, a képzés és az ifjúsági munka korszerűsítését. A 2021–2027-es időszakra szóló program nagy hangsúlyt fektet a társadalmi befogadásra, a zöld és digitális átállásra, valamint a fiatalok demokratikus életben való részvételének előmozdítására.

A program támogatja az európai oktatási térségben, a digitális oktatási cselekvési tervben és az európai készségfejlesztési programban meghatározott prioritásokat és tevékenységeket.

A jelen projekt fő célja, hogy a pandémia okozta hatásokat, melyek jelentősen érintik és terhelik a köznevelést (általános iskolai korosztály) a lehető legfelkészültebben és legnagyobb nyitottsággal kezeljük.

Ennek érdekében a három partner szervezet fő célja, hogy felmérje a jelenlegi online-offline oktatás állapotát: milyen hatása van, ha a gyermek hosszú "otthontanulós online" oktatásból újra bekerül az offline (tantermi) közegbe.

Hogyan alkalmazkodnak a gyerekek az újra együtt tanulás helyzetéhez, hogyan érinti őket ha az online időszakban nem tudták megfelelően követni és elsajátítani a tananyagot, milyen eszközök vannak az elmaradott tanulók felzárkóztatásra - készülve arra, hogy a COVID hullámok kiszámíthatatlansága bármikor okozhat újabb otthontanulós online időszakot.

A halmozódó elmaradás vagy a tananyag megfelelő elsajátítása hiányának halmozódása hogyan követhető nyomon (otthoni dolgozatok, felmérések stb. hatékonysága). Az esetleges lemaradás hogyan vehető észre időben, amikor az érkező segítség valóban valós lehet, s a gyerek nem érzi majd magát a hosszú távú lemaradás miatt tudatlannak (énkép ne romoljon).

Az otthontanulós online időszakok milyen szegregációs hatással - még fel nem derített (elhidegülés egymástól, klikkesedés az osztályban, vagy akár kapcsolatok megerősödése, gyerek korrepetál gyereket stb) - bírnak, és ezeknek a kezelésére, kiküszöbölésére milyen megoldások vannak.

Fenti kérdésekre keressük a válaszokat, jó gyakorlatok úgy, hogy partnerségi kapcsolatba kerül egy digitális oktatási fejlesztéssel, egy közneveléssel és egy alternatív pedagógiával dolgozó szervezettel, hogy erőiket és tudásukat összeadva felmérjék a jelenlegi helyzetet, ill. a projekt során tervezett digitális kompetencia tréningen ugyanakkor természetközeli élménypedagógiai workshopon elsajátítottakat folyamatosan beemelve a meglévő -blended (hibrid) oktatásba nyomon követve az innovációs hatást, későbbi esetleges blended - tananyagfejlesztés céljából.

A projekt időtartama során tervezett 2 szintű, 3-lépcsős kérdőíves felméréssel nyomon követjük a "pedagógia digitális átállásának fejlesztése" célunkat. Mind a tanárok, mind a gyermekek felől értékelni fogjuk az innovációs gyakorlatok hatékonyságát. A digitális és természetközeli élménypedagógia workshopokon új tanítási és nyomonkövetési technikákkal és felületekkel ismerkednek meg a pedagógusok (gyakorlat orientált tréningek).

Konkrét célok:
  • felmérni a blended oktatásban elmaradt gyermekek nyomon követésének, jelenlegi eszközeit (tanárokat érintő fejlesztések támogatása);
  • felmérni a felzárkóztatás lehetőségeit és meglévő eszközeit; új technológia és pedagógiai "eszköz" a felzárkóztatásra;
  • digitális kompetencia fejlesztése pedagógusnak; a tréningeken elsajátított innovatív pedagógusi kompetenciák hatékonyságának elemzése kérdőíves nyomonkövetés során.


Despre noi

Colegiul Național “Áprily Lajos” este cea mai mare instituție cu predare în limba maghiară din județul Brașov și Țara Bârsei. Colegiul se află în partea nordică a centrului istoric Brașov.