Visszatekintő az ünnepi eseménysorozatra

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Hétfőn, május 8-án, a Szent Péter és Pál templomban megtartott ökumenikus szentmise és az utána következő rövid beszédek jelentették az iskola évfordulója alkalmából megszervezett eseménysorozat kiinduló pontját. Ezt követően nagyon szép kiállításokat nézhettünk meg a résztvevő vendégeinkkel az iskola tantermeiben. Délután, 16 órai kezdettel mutatta be több könyvét is az iskola volt diákja, Orbán János Dénes. Az előadás humoros és jó hangulatú volt, emellett sok kedves történettel gazdagodhattunk.

Kedden érdekes és mozgalmas iskolaismereti versenyen vehettek részt diákjaink, amit a történelem tanárok szerveztek.

Szerdán, a programnak megfelelően, az Áprily Lajos-szavalóverseny illetve az Arany János balladamondó verseny zajlott, amelynek díjazott diákjai a következők:

 

Áprily Lajos-szavalóverseny:

V-VIII. osztály:

I.díj:   Brok Bernadett Ünige – VII.B, Áprily Lajos Főgimnázium
II.díj: Stoian Antonia – VIII., 2-es számú Diaconu Coresi Általános Iskola, Brassó

III. díj:  Balázs Örs – V.A, ÁLF

Dicséret: Zoltán Bernadett Dalma – V., 2-es sz. Diaconu Coresi Ált. Isk.

Különdíj: Bartos Abigél – V.A, ÁLF

              

IX-XII. osztály:

I.díj: Orbán Kincső Katalin – IX.C, ÁLF
II. díj: Vencz Balázs – IX.A, ÁLF

III. díj: Borbély Noémi – IX.A, ÁLF

Dicséret: Zoltáni Noémi – XI.C, ÁLF

Az Arany János balladamondó verseny:

I.díj –  Orbán Kincső Katalin – ÁLF
II. díj – Deák Anita – X.B, ÁLF

Szervező: az ÁLF Magyar nyelv és irodalom katedrája

 

A díjazás támogatói: az RMPSZ Brassó megyei szervezete, a Kőhalmi Református Egyházközség Lelkészi Hivatala, a Brassói Unitárius Egyházközségek, Tanfelügyelőség (Brassó megye)

Brassó megye következő magyar tannyelvű iskoláiból vettek részt az irodalmi évfordulós rendezvényeken: a Zajzoni Rab István Elméleti Líceum, a George Moroianu Középiskola, a Barcaújfalusi Általános Iskola, a Tatrangi Általános Iskola, a brassói 2-es számú Diaconu Coresi Általános Iskola, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium diákjai és magyartanárai, összesen 23 vers- és balladamondó diák, valamint 11 magyartanár. A zsűrizést, az értékelést Line Ibolya, Lemhényi Elemér és Kis Edith magyartanárok végezték. A rendezvényt ismertető és népszerűsítő plakát a XII. A diákjai, Gönczöl Lóránd és Hammas Attila munkáját dicséri.

A kisiskolások alig várták már a csütörtököt, hiszen ez számukra volt fenntartva. 12 órától  kezdődőtt a táncház, a gyerekek együtt táncolhattak. Az esemény a  különböző osztályok rövid táncos előadásával fejeződőtt be.

A díszterem ezalatt zsúfolásig megtelt, fiatal és lélekben fiatal  hallgatta iskolánk volt tanítványának, Bordos László Zsoltnak a “Hogyan jutottunk el az épületvetítésig?” című előadását, tapasztalhatta meg a művészi alázatot és az emberi szerénységet egy személyben.

Ezután helyett kaptak gimnazisták is, az ,,Énekelj velünk” népdaléneklő versenyen mutathatták be tehetségüket a közönségnek.

A verseny díjazottjai:

I.díjasok: Antal Zita Melánia (ÁLF, V.A); Ráduly Gyopár (ÁLF, VI.B) és Nagy Emese (Zajzoni Rab István Középiskola, VII.)
II.díjasok: Balázs Örs (ÁLF, V.A); Szőcs Noémi (15-ös Általános Iskola, V.) Domokos Írisz (G. Moroianu Középiskola, VI.)

III. díjasok: Szőke Glória (2-es sz. Diaconu Coresi Ált.Isk., V.); Kovács Renáta (G. Moroianu Középisk., VI.)

 

Az iskola 180 éves évfordulójára szervezett megyei szintű verseny elődöntője volt az ,,Őszirózsa” országos népdaléneklő vetélkedőnek, amelyre Antal Zita Melánia és Ráduly Gyopár jutottak tovább.

A 21. századi iskola címmel tartottak pedagógiai konferenciát az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében 2017. május 12-én 10 órai kezdettel. Az esemény az iskola 180. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat egyik mozzanataként szerepelt a napirenden.

Az ünnepi megnyitó után Dr. Demény Piroska, egyetemi docens, a Babeș-Bolyai  Tudományegyetem Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetének tanára tartotta meg előadását, A tudást alkalmazhatósága minősíti címmel. Ezt követte Dr. Ambrus Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyetemi professzorának előadása, melynek címe: Modern vagy posztmodern oktatás a 21. században. Az interaktív bemutatásokat kávészünet szakította félbe, majd Dr. Krizbai Tímea, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusának előadása vonta be a közönséget a diákok és a digitális világ hálójába. Előadásának címe: Digitális generációk az iskolapadban. Előadásán igen érdekes és tanulságos dolgok hangzottak el, amelyből mindenki tanulhatott valamit.

Az előadássorozatot Burus Botond a Csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok  Házának igazgatója, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke zárta.

Tartalmas és érdekes délelőttben volt része a hallgatóságnak, a magyar nyelven oktató pedagógusoknak.

 

Az eseménysorozat fénypontja a péntek délutáni, Dalszínházban megszervezett, rövid de tartalmas előadás volt, amelyen iskolánk öregdiákjai karöltve fiataljainkkal Áprily verseket szavaltak, vendégeink méltatták iskolánkat, Kovács Dalma énekelt és a Búzavirág tácolt. Pezsgőspohárral kezünkben ígértük egymásnak, hogy találkozni fogunk a 200 éves évfordulón. Addig is mindenkinek kitartást és jó munkát kívánunk.

 

 

Az iskola vezetősége külön köszönetet mond a tanári közösség minden egyes tagjának, Tóró Tamásnak, a Városi Tanácsnak, a Metropolisz Övezet vezetőségének, a Dalszínház igazgatóságának, a Reménység Házának, az unitárius egyháznak, a Paprika boltnak, a Szent Imre Ház vezetőségének, az RMPSZ megyei szervezetének, a COMMUNITAS Alapítványnak, a DENCOPAN cégnek, a Nebulónia diákszövetségnek,  akik segítségével megszervezhettük  és lebonyolíthattuk  az eseménysorozat.

 



Despre noi

Colegiul Național “Áprily Lajos” este cea mai mare instituție cu predare în limba maghiară din județul Brașov și Țara Bârsei. Colegiul se află în partea nordică a centrului istoric Brașov.