ReforMáLT- Református Magyar Lebontott Templom

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

A X.A. osztály csapata a 2018-2019-es Örökségünk Őrei verseny keretén belül örökbe fogadta a lebontott református magyar templomot. Munkájuk mottóját a következő sorban lelték meg: “amire por rakódik, arra emlék is”.
Attól függetlenül, hogy a templomot már több mint ötven éve, a kommunizmus idején lebontották, még mindig értékként szerepel a brassói magyarok szívében.
A templom Alpár Ignácz budapesti műépítész tervei szerint épült neogótikus-historizáló stílusban. 1892-ben avatták fel, bár később, a kommunizmus idejében lebontották. Mivel a brassói közösség életében a hajdani templom jelentős szereppel bírt, helyére emléktábla került, amely a mai napig ott áll és felirata lehetőséget nyújt a múltba való visszatekintéshez.
A X.A. osztály csapata fontosnak tartja nemcsak a helyi, de az országon belüli történelmi műemlékek megismerését, ezért is került a választás erre a templomra. Most csak egy emléktáblát láthatunk, de valójában fontos történelmi peremként szolgál, amely szimbolizálja a város akkori hangulatát és a kommunizmus hatását a magyar közösségre.
Az Őrök biztatnak mindenkit arra, hogy látogassanak el a ReforMáLT Facebook oldalára, ahol fontos információkat tudhatnak meg és vegyenek részt a Sticker Hunt versenyen illetve a továbbiakban is kövessék, amit jelenleg a X.A a tarsolyában tartogat. Hamarosan minden titokra fény derül.



Despre noi

Colegiul Național “Áprily Lajos” este cea mai mare instituție cu predare în limba maghiară din județul Brașov și Țara Bârsei. Colegiul se află în partea nordică a centrului istoric Brașov.