Áprily Lajos Főgimnázium

Az Áprily Lajos Főgimnázium a város egyetlen és a Barcaság, illetve egész Brassó megye legnagyobb magyar tannyelvű középiskolája.

A 2017/2018-as iskolai évben összesen 731 diák tanul itt. Az intézmény 32 osztályközössége a romániai közoktatási rendszerben létező mindhárom ciklust lefedi – sőt, 2006 szeptemberétől a Főgimnázium hatáskörébe tartozik a volt 67-es számú (Uranus utca 3. szám), normál programmal működő óvoda is (3 csoport, 46 gyerek)

Az elemi szint évfolyamonkénti két osztályában 152, a gimnázium évfolyamonkénti két (5.osztályban csak egy) osztályába 151, a középiskolai ciklus évfolyamonkénti négy osztályába pedig összesen 382 diák jár. Mindez átlagosan osztályközösségenként 15 tanulót jelent az elemi, 21-et a gimnáziumi és 24-et a középiskolai oktatási szinten. 
Az évfolyamonkénti 4 középiskolai osztály négy különböző szakiránynak felel meg: matematika-informatika, közgazdaságtan, kémia-biológia és angol-magyar nyelvosztály.
Az iskola 1837-ben azzal a céllal kezdte tevékenységét, hogy tanulási és művelődési lehetőséget biztosítva esélyt nyújtson a brassói magyarságnak a fennmaradáshoz a brassói „szász tengerben”.

Hírek

Mesterségem címere

Mesterségem címere

Újra Erasmus! És ezúttal nem angolul, hanem magyarul! A pályázatunk, Mesterségem címere, sikeresen indult Ipolyságon, Szlovákiában. Az Áprily Lajos Főgimnázium kis csapata máris ismerkedik a hellyel...

III. Oktatási Konferencia

III. Oktatási Konferencia

Tartalmas összeállítás a III. Brassó Megyei Oktatási Konferenciaról. Székely Melinda, a Zajzoni Rab István Középiskola igazgatója interjúban beszél a konferenciáról, a tanulságokról és az első...

Szent Márton-napi lámpás felvonulás

Szent Márton-napi lámpás felvonulás

A Brassai Magyar Adásban megtekinthető, hogy miként ünnepelték meg iskolánk kisebbjei a Márton-napot.

Események

Diákélet

Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.