Áprily Lajos Főgimnázium

Az Áprily Lajos Főgimnázium a város egyetlen és a Barcaság, illetve egész Brassó megye legnagyobb magyar tannyelvű középiskolája.

A 2022/2023-as iskolai évben összesen 680 diák tanul itt. Az intézmény 32 osztályközössége a romániai közoktatási rendszerben létező mindhárom ciklust lefedi – sőt, 2006 szeptemberétől a Főgimnázium hatáskörébe tartozik a volt 67-es számú (Uranus utca 3. szám), normál programmal működő óvoda is (2 csoport, 40 gyerek)

Az elemi szint évfolyamonkénti két osztályában (előkészítő, 3. és 4. osztályban csak egy) 139, a gimnázium évfolyamonkénti két (5.osztályban csak egy) osztályába 131, a középiskolai ciklus évfolyamonkénti négy osztályába pedig összesen 369 diák jár. Mindez átlagosan osztályközösségenként 15 tanulót jelent az elemi, 21-et a gimnáziumi és 24-et a középiskolai oktatási szinten. 
Az évfolyamonkénti 4 középiskolai osztály négy különböző szakiránynak felel meg: matematika-informatika, közgazdaságtan, kémia-biológia és angol-magyar nyelvosztály.
Az iskola 1837-ben azzal a céllal kezdte tevékenységét, hogy tanulási és művelődési lehetőséget biztosítva esélyt nyújtson a brassói magyarságnak a fennmaradáshoz a brassói „szász tengerben”.

Események

Előadónk, Benedek Szidónia, iskolánk volt diákja. Felsőfokú

...

Iratkozz fel

hírlevelünkre

Diákélet

Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.