Határtalanul

HATÁRTALANUL! SZEGEDEN

2019.március 27-30. között zajlott Szegeden a brassói Áprily Lajos Főgimnázium és a szegedi Kőrösy József Szakgimnázium legújabb Határtalanul! programjának első mobilitása (Hat 18-02-0230-as számú pályázat), amely idén az Együtt nyelveket beszélünk címet viseli.

A projekt az idegen nyelvek ismeretére és használatára fektet hangsúlyt, így a tevékenységek is e témakört ölelték fel.

Az Áprily Lajos Főgimnáziumból Márton Rozvita, Ugron Judit és Lemhényi Elemér tanárok kísérték el a huszonkilenc diákból álló csapatot Szegedre.

A továbbiakban Fejér Zsuzsanna, IX.C osztályos tanuló beszámolója olvasható, amelyből kiderül, milyen tevékenységek zajlottak a négynapos csereprogram keretén belül.

Az első nap utazással telt. Bár hosszú volt  az út, mi akkor sem szomorodtunk el, mert tudtuk, hogy 4 csodás nap vár minket. Az ablakon kitekintve csodáltuk a virágzó fákat, a már zöldellő mezőket és domboldalakat, közben pedig vidám dalokat hallgattunk.  Érkezésünk után egy rövid kis túrát tettünk, ízelítőt kapva Szeged csendes és vonzó világából.             
     
A második nap ellátogattunk a szegedi SZC  Kőrösy József Szakgimnáziumba, ahol nagy szeretettel fogadtak minket. Itt belátást nyerhettünk különféle órákra, majd ezután két csoportra szakadva angol és német órákon vettünk részt. Ezután egy projektmunka következett, ahol a szegedi diákokkal együtt dolgozva projekteket alkottunk Szegedről, ezáltal is jobban megismerhettük egymást és a várost is. A  közös programot egy sétával zártuk, amelynek keretén belül ellátogattunk a Fogadalmi templomhoz is. A délutáni program alatt csapatunk kettévált. Egyik része izgalmas, kellemes órákat tölthetett a Napfényfürdő vízi vidámparkban, a másik része pedig felfedezhette a város többi érdekességét.   
                      
A harmadik napot Budapesten töltöttük. Első utunegy 3D galériába vezetett, ahol mindenki kedvére fotózkodhatott, fotózhatott. Itt is emlékezetes perceket töltöttünk. Ezután a Szent István bazilikához vitt  utunk és egy rövid bemutató után bárki felfedezhette a bazilikát. Azután az Országháza mellett elsétálva, József Attila szobrát megtekintve, a  Duna parton sétálva csapatunk ismét lehetőséget kapott felfedezni a várost. A városnézés után a Láthatatlan kiállítás volt a következő és egyben napzáró programunk, ahol körülbelül egy óra erejéig  sötétben tájékozódhattunk.

A negyedik és egyben az utolsó napon Ópusztaszer volt az úti cél. Megtekinthettük a híres Feszty-körképet, és felfedezhettük az őt körülölelő Nemzeti Történelmi Emlékparkot is. Majd az ebéd után szomorú szívvel, de tele emlékekkel indultunk haza.

A pályázat második mobilitására május 20-24. között kerül sor, amikor a szegedi kollégák és diákok látogatnak el Brassóba.

Köszönjük a szegedi kollégáknak a szervezést és a tartalmas, színvonalas programokat. Mindannyian tanultunk valamit e négy nap alatt.

Márton Rozvita Júlia és Lemhényi Elemér koordinátorok

Érkezés utáni rövid séta Szeged belvárosában

Látogatás az Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziumban

Vártak minket szeretettel!

Az iskola igazgatónője köszönti a csapatot

Óralátogatás - Matematika

Óralátogatás - Angol

Diákjaink bemutatója

Projektmunka

Projektmunka

Óralátogatás - Kitartanak a német mellett

Szakmai eszmcsere a Kőrösy könyvtárában

Útban a Szegedi Fogadalmi Templomba

A "vizibugyis" csapat

Séta a Tisza-parton

Az egyetem bejáratánál

Csoportfotó a 3D Gallery-ben Budapesten

A 3D Gallery vetélkedőjének nyertes csapata

Orsi rögtönzött idegenvezetése

A Szt.István Bazilikáról tanulunk

"A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj"Despre noi

Colegiul Național “Áprily Lajos” este cea mai mare instituție cu predare în limba maghiară din județul Brașov și Țara Bârsei. Colegiul se află în partea nordică a centrului istoric Brașov.