Proiect Științescu 7.0 care își plasează activitățile sub o umbrelă generoasă de cercetare: identitatea locală, transilvană, surprinsă din perspectiva gastronomiei, a relațiilor dintre culturi, argumentată cu mijloacele științei.
Împreună, peste 900 de minți curioase și suflete deschise ieri la Aprily. Am celebrat educația STEAM la Gala Științescu Brașov 7.0 ??? Vino, experimentează și redescoperă-ți pasiunea pentru științe!
Ieri am celebrat oamenii și implicarea lor de-a lungul anilor în cadrul Fondului Științescu.
Gala Științescu 7.0 a fost un eveniment care a marcat nu doar reușitele acestei ediții, ci și o primă ocazie de a celebra cei 10 ani de existență ai Fundația Comunitară Brașov(plus un an ca grup de inițiativă).
Ne-am bucurat enorm să avem alături atât de mulți copii curioși, isteți și simpatici, precum și adulți deschiși și care îi susțin cu gândul la un viitor cât mai bun al educației.
Gândurile noastre bune și recunoștința sinceră se îndreaptă către toți cei care au contribuit la reușita acestui program de-a lungul anilor.
- Invitații noștri speciali: Dr. Molnár Stefánia, Ferencz Irma, Andrei Dumbravă, Laura Popeea, Ruxandra Nițu.
- Juriului acestei ediții: Andrei Dumbravă, Adina Paraschiv, Ioana Daia, Nicoleta Judele, Narcisa Lăzăroiu, Ruxandra Nițu.
- Finanțatorilor locali ai ediției #7: finanțatorului strategic, Eviden Romania, companiilor: KUHN Romania, Duvenbeck și Allintel.
- Echipei Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR și Romanian-American Foundation pentru susținerea programului la nivel național.
- Áprily Lajos Főgimnázium - Brassó, care a găzduit evenimentul.
- Inspectoratului Școlar Județean Brașov care a fost partener instituțional al ediției 7.0.
Coordonatorilor și mentorilor inspiraționali ai proiectelor: Răzvan Ardelean, Laura Daniela Ardelean, Mitel Razvan Ardelean, Bogdan Suliman, Claudia Pavel, Alina Heghibeli, Ana Stamatescu, Paul Chiriacescu, Alexandra Bocîrnea, Madalina Comșa, Ioana Chiriacescu, Ciubotaru Nicoleta-Geanina, Brezaiu Marian, Elisabeta Munteanu, Marin Sebastian, Damian Andrei, Comantiu Mirela, Monica Bucşaş, Laura Ardelean, Aron Silvia, Gabriel Mocanu, Dr. Molnár Stefánia, Reiff Zsuzsa, Ambrus Imola, Lazsádi Erika, Tóth Gábor, Gábor Emese, Pál Jakab István, Burlea Bianca Mariana, Stamatescu Ana, Florescu Florentina, Jitaru Nina Nicoleta, Beldiman Nora Cristina, Iulia Maria Băieș, Liviu Ungureanu, Soos Anna-Mária, Marica Tekla, Keresztes Zsófia, Simona Piron, Popa Mihnea Octavian, Tatu Ioana, Bodean Mircea, Orțan Luca, Nedelcu Violeta Daniela, Căprioară Cristian, Sîntea Mihaela, Oros Diana, Giurgea Andrei-Vasilică, Tomos Iuliana, Cosoreci Mihaela.
Erika Andrási - coordonatorul acestui program pentru implicarea, dedicarea, efortul de multe ori peste puteri și credința că mereu vom reuși indiferent de provocări.
Iulia Teodora Florea - Directorul Executiv al Fundației Comunitare Brașov pentru munca ei cu sens în acest rol.
Noii noastre colege, Aura Petrașcu pentru implicarea în organizarea acestui eveniment.
Vă mulțumim pentru pasiunea și dedicarea voastră!
Împreună, suntem alături și pregătim o generație cu o minte deschisă pentru viitor. ✨
"Scopul educației este să înlocuiască o minte goală cu una deschisă." (Malcolm S. Forbes) @urmăritori.
Mulțumim Orsolya Balint de la Orsi Bohemian - foto & video pentru modul în care ai surprins aceste cadre.
?️Projektünk keretében ismét izgalmas felfedezéseket tettünk a kémia és a gasztronómia területén! ?✨
A Pilvax étterem csapata, Gábor Emese vezetésével, szeretettel fogadott minket, hogy két hagyományos ételt készítsünk el: a Kolozsvári káposztát és a balmost. ?
Kolozsvári káposzta:
Az Áprily Lajos főgimnázium, 10 C osztály, diákjai aktívan részt vettek a káposzta feldolgozásában – vágták a káposztát, hámozták a hagymát, pirították a hús. A gyakorlati tevékenységek során felismerték a kémiai folyamatokat is, amelyek a konyhai műveletek során mennek végbe . A végeredmény egy ízletes kolozsvári káposzta lett! ??
________________________________________
? Balmos – A Hagyományos Pásztor Étel ?
A következő tevékenységünk balmos elkészítése volt. Ez a tradicionális pásztor étel az archaikus paraszti táplálkozás egyik alapvető pillére, amely eredetileg juhtejből készült, tejföllel volt gazdagítva. Mi most joghurtot használtunk a balmoshoz kicsi tejjel bolondítva. Hogy kicsapódjon a tejsavó, abba főztük bele a puliszkát.
A balmost a kolozsvári káposzta mellé tálaltuk, és az eredmény egy finom, laktató és ínycsiklandó étkezés lett, amely mindenkit elbűvölt! ???
A kémia és a gasztronómia újra találkozott tevékenységeinkben, a hagyományos ízek újra életre keltek! ??
Köszönjük a lehetőséget Gábor Emesének, a Pilvax étterem csapatának, hogy együtt dolgozhattunk ezen a különleges projekten! ??
???‍??‍?
------------------------------------------------------------------
?️ În cadrul proiectului nostru, am făcut din nou descoperiri interesante în domeniul chimiei și gastronomiei! ?✨ Echipa de la Restaurantul Pilvax, condusă de Gábor Emese, ne-a primit cu multă căldură pentru a pregăti două feluri tradiționale: Varza Clujului și Balmoș. ?
Varza a la Cluj:
Elevii din clasa a 10-a C, de la Colegiul Național Áprily Lajos, au participat activ la pregătirea verzei – tăind varza, curățând ceapa și prăjind carnea. În timpul activităților practice, aceștia au observat procesele chimice care au avut loc în timpul gătitului. Rezultatul: o delicioasă varză a la Cluj! ??
________________________________________
? Balmoș – o mâncarea tradițională a ciobanului ?
Următoarea activitate a fost pregătirea Balmoșului. Această mâncare tradițională ciobănească este un stâlp fundamental al alimentației țărănești arhaice, făcută inițial din lapte de oaie și îmbogățită cu smântână. Noi am folosit iaurt pentru balmoș, cu puțin lapte am fiert mămăliga în acesta.
Am servit Balmoșul alături de Varza a la Cluj, iar rezultatul a fost o masă delicioasă, consistentă și savuroasă care a uimit pe toată lumea! ???
Chimia și gastronomia s-au întâlnit din nou în activitățile noastre, iar aromele tradiționale au fost readuse la viață! ??
Mulțumim mult Gábor Emese și echipei Restaurantului Pilvax pentru oportunitatea de a colabora la acest proiect special! ??
???‍??‍?
Újabb izgalmas felfedezések a Bucataria Transilvana: De stiinta la gastronomie projekt keretében! ??
A laboratóriumi kísérletek után most a Pilvax étteremben folytattuk a gyakorlati tevékenységeinket, ahol egy szakértő segítségével megtanultuk, hogyan készíthetünk házi cédrust! Megtudtuk, hogy, a hagyományos recept szerint készített cédrus sokkal autentikusabb és finomabb, mint a bolti és nem tartalmaz tartósítószert vagy akár ízfokozót.??️
Tudomány és gasztronómia – igazán tökéletes páros! Már alig várjuk, hogy még több erdélyi konyhai rejtélyt fedezzünk fel! ?✨
--------------------------------------------------------------------------
Noi descoperiri fascinante în cadrul proiectului Bucataria Transilvana: De stiinta la gastronomie! ??
După experimentele de laborator, am continuat activitățile practice la restaurantul Pilvax, unde, cu ajutorul unui expert, am învățat cum să pregătim cedru de casă! Am aflat că, conform rețetei tradiționale, cedrul preparat este mult mai autentic și mai gustos decât cel din magazin și nu conține conservanți sau chiar potențatori de gust.??️
Știință și gastronomie – un cuplu perfect! Abia așteptăm să descoperim și mai multe mistere ale bucătăriei transilvănene! ?✨
A „Bucătăria transilvană: de la știință la gastronomie” projekt keretében ma folytattuk tevékenységeink a Pilvax étterem konyhájában, ahol a hagyomány és a tudomány találkozik! ?‍?✨
Mesterszakács segítségével elkészítettük a „diós darázsfészek” nevű, évszázados receptet, amely mindannyiunkban nosztalgikus emlékeket ébresztett. ?? A kelesztett tészta, élesztővel, egy igazi kémiai csodát rejt: az élesztő felfújja, megemeli a tésztát, és olyan könnyed, levegős szerkezetet ad neki, hogy szinte elolvad a szájban! ??
Hálás köszönet a Pilvax csapatának, hogy nemcsak hogy megosztották velünk a titkaikat, hanem türelemmel segítettek életre kelteni egy hagyományos receptet, és így még a tudomány is finom lett! ?
Az eredmény? Egy igazán finom „diós darázsfészek”, ami tele van emlékekkel és egy csipetnyi tudománnyal! ?✨
În cadrul proiectului „Bucătăria transilvană: de la știință la gastronomie”, continuăm activitățile în bucătăria Restaurantului Pilvax, unde tradiția se întâlnește cu știința! ?‍?✨
Cu ajutorul maestrului bucătar, am preparat „cuiburi de viespi cu nucă”, o rețetă veche de secole, care ne-a trezit amintiri dragi. ?? Aluatul dospit, cu drojdie, ascunde o adevărată minune chimică: drojdia îl face să crească, să devină pufos și să capete o textură ușoară, care se topește în gură! ??
Mulțumim echipei Pilvax pentru că nu doar că ne-au împărtășit secretele lor, dar ne-au ghidat cu răbdare în a aduce la viață o rețetă tradițională, iar astfel știința a devenit și mai delicioasă! ?
Rezultatul? Un adevărat „cuib de viespi cu nucă” delicios, plin de amintiri și cu un strop de știință! ?✨
? A kenyér útja – látogatás a Tóthék pékségben ?
A „Bucătăria transilvană: de la știință la gastronomie” projekt keretében ellátogattunk a Tóthék pékségébe, ahol testközelből láthattuk, hogyan lesz a lisztből illatos, ropogós kenyér.
? Erjedés és kovász
Megfigyeltük az erjedés folyamatát, amelyben az élesztőgombák és a kovászban található tejsavbaktériumok lebontják a lisztben lévő cukrokat, szén-dioxidot termelve. A kovász nemcsak kelesztő hatású, hanem természetes módon javítja a kenyér emészthetőségét és ízét is.
? Teljes kiőrlésű liszt, rozskenyér és barna kenyér
A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabonaszem minden részét – a korpát, a csírát és a magbelsőt –, így gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A rozskenyér, amely részben vagy teljes egészében rozslisztből készül, alacsonyabb gluténtartalmú, mint a búzakenyér, ezért tömörebb szerkezetű, de lassabban emeli meg a vércukorszintet és hosszabb ideig friss marad. A barna kenyér szintén értékes tápanyagokat tartalmaz, mivel teljes kiőrlésű vagy részben finomított lisztből készül, így egészségesebb alternatívát nyújt a fehér kenyérhez képest.
?‍? Saját kenyerek formázása
A legizgalmasabb pillanat az volt, amikor a diákok saját kezükkel megformázhatták a kenyerüket, amelyet otthon kisüthettek. Így nemcsak a kenyérkészítés tudományát ismerték meg, hanem kézzelfogható élménnyel is gazdagodtak!
Hálásan köszönjük a Tóthék pékségnek a szívélyes fogadtatást, a sok hasznos tudást és a felejthetetlen élményt! ?✨
? Drumul pâinii – vizită la brutăria Tóthék ?
În cadrul proiectului „Bucătăria transilvană: de la știință la gastronomie”, am vizitat brutăria Tóthék, unde am urmărit îndeaproape cum făina se transformă în pâine caldă și crocantă.
? Fermentația și maiaua
Am observat procesul de fermentație, în care drojdiile și bacteriile lactice din maia descompun zaharurile din făină, eliberând dioxid de carbon. Acest gaz este responsabil pentru structura aerată a pâinii. În plus, maiaua nu doar că ajută la dospire, ci îmbunătățește și digestibilitatea și aroma pâinii.
? Făina integrală, pâinea de secară și pâinea neagră
Făina integrală conține toate componentele bobului de cereale – tărâțe, germeni și endosperm –, fiind bogată în fibre, vitamine și minerale. Pâinea de secară, preparată parțial sau integral din făină de secară, conține mai puțin gluten decât pâinea albă, având o textură mai densă, dar un avantaj important: determină o creștere mai lentă a glicemiei și rămâne proaspătă mai mult timp. Pâinea neagră, preparată din făină integrală sau parțial rafinată, este o alternativă mai sănătoasă față de pâinea albă, oferind mai mulți nutrienți.
?‍? Modelarea pâinii proprii
Cel mai captivant moment al zilei a fost când elevii au avut ocazia să modeleze propriile pâini, pe care apoi le-au putut coace acasă. Astfel, nu doar că au învățat știința coacerii pâinii, dar au avut parte și de o experiență practică de neuitat!
Mulțumim din suflet brutăriei Tóthék pentru primirea călduroasă, pentru informațiile prețioase și pentru această experiență minunată! ?✨

Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.