Díjak, eredmények

MiFiz fizikaverseny 2023

2023 május 5-6-án az Áprily Lajos Főgimnázium 8 diákja vett részt a Kolozsváron szervezett Mindennapok Fizikája (MIFIZ) regionális fizikaversenyen, amelyet lelkes fizikatanárok szerveznek a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban az EmpirX egyesülettel közösen.
A versenyen 4 diákból álló csapatok vesznek részt, egy-egy mérési feladatot kell sikeresen megoldani, a mérési eredményeket értelmezni. Ez a csapatverseny nem csak tárgyi tudást, nyelvi kompetenciát, gyakorlati érzékét és kreativitást, hanem együttműködési készséget és összehangolt csapatmunkát is feltételez. Idén 73 csapat, 292 diák, vett részt Erdély számos iskolájából.
Az Áprily Lajos Főgimáziumot egy tizedikes és egy hatodikos csapat képviselte:
- X. osztály – Fizimiskák csapat: Andrási Szilárd, Benedek Szabolcs, Jakab Norbert, Simó Péter, fizikatanáruk: Barabás Emike
- VI. osztály - Fizikus Capybarák csapat: Katona Dávid, Szabó Áron, Szalkai Ábel, Tóásó Tamás, fizikatanáruk: Szőke-Györke Emese
A hatodikosok csapatversenyben negyedikek lettek: dicsérettel térhettek haza.
A versenyhez tartozik egy fizika kísérletet bemutató kisfilm vetélkedő is. A hatodikos Fizikus Capybarák csapat kisfilmjét is dicséretre érdemesnek találta a zsüri.


Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.