Események

Kötetlenül a Sapientiával

2017. november 20-án, hétfőn, délután 18 órától újabb tudománynépszerűsítő előadásra kerül sor a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban, ahol dr. Balázs Lajos, egyetemi docens a jelképeinkről kíván előadást tartani.

 

Dr. Balázs Lajos, egyetemi docens

Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúrában

A szimbólumok, a rituális szimbólumok különösképpen mindig mélységes jelentést hordoznak. Egy olyan nyelvezet, ami sokszor felülkerekedik a nyelvi közlés kifejező képességén. Amikor szimbólumokról beszélünk, tulajdonképpen szellemi felemelkedésünkről beszélünk. Vagyis arról, hogy hogyan váltunk okosabbá, hogyan láttuk meg a láthatatlant a természetben, hogyan tudjuk jelezni a láthatatlant – érzéseinket, gondolatainkat – szavak nélkül is, hogyan kapcsoltuk össze az irracionálist a racionálissal. Milyen szimbólumok fejeznek ki minket, székely-magyarokat életünk során: a születéstől a párkeresésen, párválasztáson át a halálunkig? A szimbólumok népünk történelmének másképpen való elbeszélése.

 

Az esemény szervezője a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, valamint az Áprily Lajos Főgimnázium.Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.