Versenyek

Indul az Örökségünk Őrei - Fogadj örökbe egy műemléket országos műemlékvédelmi verseny új évada

Akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy az övék itt a tér. Bíznunk kell bennük, segítenünk kell nekik, hogy megmutathassák: ismerik értékeinket és felelősséget vállalnak értük. A 2012 óta működő mozgalom az utóbbi időszak legsikeresebb ifjúságnak szóló örökségvédelmi kezdeményezése, hisz 13 megyében eddig több, mint 3000 diák vett részt a programban, tavaly pedig a tanügyminisztérium által is elfogadott országos versennyé vált. Az Örökségünk Őrei mozgalom egy olyan generációt nevel, amelynek igénye a magyar épített örökség megbecsülése, amely nemcsak nyilatkozatokban, hanem tettekkel is hozzájárul ahhoz, hogy jövőnk legyen itthon, Erdélyben.

Az országos döntőt idén a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal közösen szervezzük, 2020 áprilisában, ezt megelőzően pedig helyi és regionális szakaszokra kerül sor. Ahogy előző években is, a regionális döntők nyertesei Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő meghívására Brüsszeli tanulmányúton vesznek részt.

Miről szól a program? A diákok kiválasztanak egy-egy műemléket, és az a feladatuk, hogy felfedezzék és másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt.

A verseny október 9-én indul, a csapatoknak október 18-ig kell jelentkezniük az  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.