A Nebulónia

Akár a többi tisztességes diákszövetség, a Nebulónia is diákjaink jogait képviseli, egyedi módon.

Célunk, hogy életet, színt vigyünk a diákok olykor unalmas, máskor fárasztó hétköznapjaiba. De, ha ez túl hivatalosnak hallatszik, „egyszerűen” csak szeretnénk, ha a diákok még inkább megismernék egymást, ha részt vennének olyan eseményeken, programokon, melyek kellemes emléknek maradnak az iskolai évekből.

A Nebulónia Diákszövetség csapata meglehetősen változatos, szinte mindig hallani új, váratlan ötleteket, vagy akár vicces véleményeket.

 

Minden bizonnyal a Gólyatábor mondható legnagyobb és talán legsikeresebb rendezvénynek, mely évről évre fejlődik, lassan kinőve a többi megszokott program közül, az év egyik meghatározó élménye, melynek célja a kilencedikesek, a „gólyák” beavatása a líceumi életbe, továbbá a közöttük kialakuló kapcsolat megerősítése. Ezt érdekes játékokkal, vicces feladatokkal és felejthetetlen élményekkel tesszük lehetővé.

Fontos számunkra a hagyományok megőrzése, ezért is nagy előszeretettel évről évre megszervezzük a nagy népszerűségnek örvendő rendezvényeinket, persze mindig fennebb téve a minőségi mércét.

Már hagyománynak számít a focibajnokság, melyen az osztályok minden évben megmérkőznek az Áprily Kupáért. A rendezvénynek a négyfalusi George Moroianu iskola tornaterme szokott otthont adni, ahol szurkolócsapatok hada bíztatja a csapatokat.

A kosárlabda-bajnokság mindig nagyon dinamikus esemény, mely felpörgeti az iskolai életet. A többnyire szabályos játékok után a szurkolók rekedten, a játékosok többé-kevésbé örömittasan hagyják maguk mögött a tornatermet.

Sporteseményeink közé tartozik az úszóverseny is, mely során különböző versenyágakban mérik össze erejüket és kitartásukat a résztvevők. A versenyek után megpihenni megannyi lehetőség van a szaunákban, pezsgőfürdőkben vagy a napágyakon, de a legkedveltebb program a közös csúszdázás, pancsolás, ilyenkor hangos a medence a nevetésektől, és készül pár kép elbűvölő, víz alatti mosolyokról is.

Télen, mikor azt az időjárás viszontagságai is megengedik, kimozdulunk a tornaterem falai közül. Brassóban megannyi magasabb domborzati formával, lehetőséggel vagyunk megáldva, így síversenyt is szervezhetünk a Keresztényhavason kiépített pályákon.

Aktív pihenés szeretnénk biztosítani a Chill7 en, általában téli vakáció előtt, már karácsonyi hangulatban. A hét neve magáért beszél. Persze nem egy szaunában bambulunk egymásra uborkákkal az arcunkon, ennél azért kicsit „pörgősebben” lazítunk. Egy teljes héten át délutánonként színes programok várnak a résztvevőkre. Egymás kreativitását teszteljük, karaoke-esten meg megpróbáljuk mosolyogva elszenvedni társaink éneklését (azért nem ennyire vészes a helyzet, valóban sok tehetséges ember jelentkezik). A Gasztro-est alkalmával sima pudingot, vagy cheescake- et, különféle édes ételeket mutatnak be a versenyzők a zsűrinek.

 

Az Iskola másként bevezetése óta mi is részt veszünk ennek a megszervezésében, természetesen nem akárhogyan. Egy teljes hét áll rendelkezésünkre a tanévből, hogy másként töltsük el, mint a többit. A Nebulónia évről évre újra-, átfogalmazza a „másként”-et. A teljes hetet nem tervezzük meg, viszont két napért és egy éjszakáért mi vagyunk a felelősek. Az éjszakai tanítás során estétől hajnalig programok, műhelyek várják a diákokat az iskola épületében. A tornateremben flash mobot is tanulnak az éjszakázók.

Nappal vannak, akik papír pillangókat keresnek az iskolában, mások művelődnek, általános kultúrát lefedő kérdések révén. Közkedvelt program a City Tour. Hadd kérdezzük meg, hogy készítettél, már jegyellenőrrel selfie-t? – mi igen. A City Tour során osztályonként pár fős csapatok versenyeznek a város központi területén felállított standok között, ahol különböző feladatokat, kihívásokat kell teljesítsenek.

Karácsonyi hangulatunkban felbuzdulva adományokat gyűjtöttünk, melyeket gyermekotthonnak, idősotthonnak adományoztunk.

A megszokott programokon kívül természetesen minden évben készülünk újdonságokkal, meglepetésekkel. Ilyen például a bicikli-póló, egy nagyon mozgalmas és szórakoztató sport, melyről talán kevesen hallottak. Az iskola sportpályáján biciklis csapatok jelennek meg, ütővel a kezükben egy kis labdát üldöznek. Természetesen nem olyan egyszerű ez, mint ahogyan hangzik, ezért sok vices pillanat születik.

Ezek mellett pedig sok-sok apróság van, melyek feldobják a napokat. Tény az, hogy iskolánkban nem lehet unatkozni, mindig van valami nyüzsgés, tevékenység. Fontos, hogy mindenki megtalálja a maga helyét az iskolai életben, ne tétlenkedjen, hanem élvezze ki az itt eltöltött éveit. Ennek az elősegítésére törekedünk mi is.

A Nebulónia honlapja: www.nebulonia.ro

A Nebulónia facebook oldala: 
 

Ha szeretnél a Nebulónia tagja lenni, jelentkezz itt!

Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.