A Grimasz színjátszó csoport

Figyelem, fegyelem, játék, csapat, fesztivál, improvizáció, szertartás, előadás, minden, ami színház, egyszóval: Grimasz .

A színjátszókör 1991 óta megszakítás nélkül működik. Minden tanév elején új tagok csatlakoznak, érthető tehát, hogy kezdetben a csapatépítő játékoké a főszerep, később pedig már jól összekovácsolódott csapat kezdhet ráhangolódni a színjátszásra, improvizációs, spontán, figyelemfejlesztő, szórakoztató gyakoraltok által. Hetente kétszer tréningezik, tervezget és készül az amatőr diáktársulat, amely a kulturális megemlékezésekre és könyvbemutatókra versösszeállítással, a diákszínjátszó-fesztiválokra és ünnepi iskolai alkalmakra pedig eredeti ötletekkel átdolgozott színjátékokkal készül.

Fontos, hogy a gyerekekben legyen meg a frász. Eljutottunk odáig a Grimasszal, hogy minden egyes versenyfellépés előtt félünk a társaktól, de a társak is félnek tőlünk – így összegezte a Főgimnázium 2004-ben megjelent Értesítőjében Bálint Ferenc, a Grimasz vezetője, hogy milyen előfeltevéssel indul neki a megmérettetésnek a fennállása óta eltelt közel két évtizedben szinte kivétel nélkül országos dobogós helyezést elérő társulat.

 

Feltétel nélküli összetartást és következetes munkát egyetlen dolog motiválhat: a sikerélmény. A tökéletes sikerélmény Grimasz-féle értelmezése a díjakban mérhető mennyiségi mutató mellett magában foglalja azt a sajátos követelményt is, hogy előadás után senki ne tudjon felróni magának semmilyen mulasztást.

Aki látott már grimaszos előadást, tudja, a látványszínház technikái sosem maradhatnak el. A szöveg olyan dimenziója a színjátszásnak, mely legalább ugyanakkora terhet ró az előadóra, mint maga a látványprodukció színpadra vitele. Ezt a plusz terhet csak kevés amatőr színjátszócsapat vállalhatja eredményesen magára – mondja ezzel kapcsolatosan a körvezető. Plusz terhet jelent azonban a középiskolás önképzőkörök örök sorsa is, a generációváltás. A közel két évtized alatt jónéhányszor teljesen lecserélődött a társulat, ami ugyan nem lehetetleníti el a csapat munkáját, de mindig teljesen új, megoldásra váró helyzetet teremt – ilyen körülmények között nem csupán az előadásokat nehéz műsoron tartani, de a folytonosság megőrzése is embert próbáló feladat.

Az ősgrimasztalálkozók gondolata 2003 táján született meg a mai Brassóban élő egykori grimaszosok fejében, akik a Baiulescu-ház padlástermében szervezték meg az első emlékidéző eseményt, 53 felnőtt grimaszos részvételével. Ehhez a kezdeményezéshez igazodott az iskola fenállásának 170. évfordulója alkalmából megszervezett ünnepi összeállítás is, ahol – kivételes momentumként – a mára hivatásos társulatoknál játszó ex-grimaszosok a jelenlegi amatőrökkel léptek fel.

Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.