A Búzavirág Népi Együttes

A hírnév kötelez – röviden és tömören így foglalható össze az Áprily Lajos Főgimnázium legrégebb működő és legismertebb amatőr művészcsoportosulásának életfelfogása. A több tíz tagot számláló és több évtizedes múlttal rendelkező táncegyüttes jelenleg is heti átlag 2-3 órát próbál: a lelkesedést – az együttes irányítói szerint – az állandó fellépések tartják ébren.

A csapat 1949 óta megszakítás nélkül tevékenykedik, mára Brassó megye legnépszerűbb táncegyüttesévé nőtte ki magát. Szinte nincs olyan település a Barcaságon, ahol a Búzavirág Népi Együttes legalább egyszer ne lépett volna fel. Talán nem érdektelen megjegyezni, hogy a múlt rendszerben az állami kultúrintézmények is elismérték értékeit. 1970-től minden jelentősebb állami rendezvényen a Búzavirág a megye magyar vonatkozású népi hagyományait hitelesen reprezentálni képes társulatnak számított. 

A megbecsülés az új érában sem veszett el, ha csupán az Aranyszarvas Nemzetközi Fesztiválon 2002-ben előadott nagysikerű produkcióra gondolunk, az állítás nem szorul különösebb igazolásra.
Ráadásul a rendszerváltás épp azt hozta magával, amire a Búzavirág hoz hasonló amatőr művészcsoportosulásnak leginkább szüksége van, az utazás és az önkifejezés korlátlan szabadságát. Valóra válhattak mindazok az anyaországi és nyugat-európai turnéálmok, melyekre nem sok esély mutatkozott a kommunizmus egyre komorabb évei alatt. Az idők változtak, a kitartás, a népi kultúra szeretete – egyelőre úgy tűnik – maradt. Fordulatot egyedül 2007. december 1-je hozott az együttes életében: ekkor halt meg Reiff István magyar nyelv és irodalom-francia nyelv és irodalom szakos nyugalmazott tanár, a táncegyüttes alapítója és mindenkori irányítója.

 

Az újjászervezett csoport azóta is tevékeny, az In memoriam Reiff István néptánctalálkozók szervezése mellett folyamatosak a hagyományos fellépések és külföldi túrnék. A közelmúlt történéseiből egy időpontot biztosan meg fog jegyezni a népi együttes házi krónikája. 2009. október 31-én, a Búzavirág fennállásának 60. évfordulóján, a Redut Kulturális Központban mutatták be a 60 éve kék a Búzavirág címet viselő díszelőadást, amelyet az iskola tornatermében megrendezett rendhagyó táncpróba követett. Közel 1000 személyt – volt búzavirágost, szimpatizánst és puszta érdeklődőt – hozott össze az ünnep és az emlékezés.


A Búzavirág önálló honlapját itt ( www.buzavirag-brasso.com ) érheti el.

A Búzavirág Népi Együttes facebook oldala: 
 

Ha szeretnél a Búzavirág Népi Együttes tagja lenni, jelentkezz itt!

Rólunk

Az Áprily Lajos Főgimnázium Brassó egyetlen és Brassó megye legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, az egykori brassói Római Katholikus Főgimnázium utódja. Központi épületét Alpár Ignác tervei alapján építették föl a brassói belváros északi szögletében, az úgynevezett Tímár-telken.