Rólunk írták

Bástya a Barcaságban

Krónika országos napilap

A nagy előd, a Római Katolikus Főgimnázium alapításának 170. évfordulóját ünnepelte az elmúlt hét végén Brassóban a méltó utódnak számító Áprily Lajos Főgimnázium. A Felfalusi Kovács Antal katolikus lelkész, esperes által alapított iskola 1837-ben azzal a céllal kezdte tevékenységét, hogy tanulási és művelődési lehetőséget biztosítva esélyt nyújtson a brassói magyarságnak a fennmaradáshoz a brassói „szász tengerben”.

Ma szinte változatlan célt fogalmazhat meg – csak a „tenger” más – a Petki Pál igazgató által vezetett tantestület, amely a teljes oktatási spektrumú intézményben hétszáz barcasági gyerek anyanyelvi tanításáról gondoskodik.

Ünnepi interjú - Véletlen egybeesés

Brassói Lapok

A tanárnak minden órán ki kell lépnie a megtanítandó tananyagból, és rengeteg más utalást kell tennie ahhoz, hogy a befogadáshoz szükséges pszichikai állapot megteremtődjön – állítja Petki Pál, az Áprily Lajos Főgimnázium igazgatója, akivel a brassói magyar középiskola fennállásának 170. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségekről, idézetekről, bürokráciáról és a sokcsatornás televízióról beszélgettünk.

A számítógépes társadalom és a sokcsatornás televízió nem feltétlenül válik előnyére a felnövő nemzedékeknek. Honnan mondom?

170 év: a Római Katholikus Főgimnáziumtól az Áprily Lajos Főgimnáziumig című emlékkönyv egyik szövegéből.

Oszlassuk el a balladai homályt: Ön írta a szóban forgó szöveget, amely a brassói magyar középiskola jelenkorának egyfajta mérlege. Korábbi időszakokhoz viszonyítva, jó vagy rossz a mostani irány?

A Magyar Nyelv Napjai Brassóban

metszes.hu portál

Kurkó János kapta a Nyelvőrzés Díját Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) hétvégén Brassóban szervezte meg a Magyar Nyelv Napjait. A háromnapos rendezvény keretében átadták a Nyelvőrzés Díját, anyanyelvi konferenciára került sor, és több országos verseny helyszíne volt a társszervező Áprily Lajos Főgimnázium.

A Kolostor utcai római katolikus templomban tartott megnyitó ünnepségen a nemzeti felelősség fontosságát hangsúlyozta dr. Péntek János egyetemi tanár, az AESZ elnöke, aki szerint a nemzet és az anyanyelvi hálózat egybekapcsolja a magyar műveltséget. Kötő József államtitkár a Művelődési és Oktatási Minisztérium nevében szólt a jelenlévőkhöz, elmondva, hogy globalizálódó világunkban is meg kell őrizzük legfontosabb kincsünket, az anyanyelvünket. A házigazdák nevében az Erdélyből illetve a Partiumból a magyar nyelv ünnepére érkezett diákokat, tanárokat, vendégeket Petki Pál, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium igazgatója és Aranyosi István, a megyei önkormányzat oktatásért felelő tanácsosa köszöntötte.

Önállósult a brassói Áprily Lajos Gimnázium

transindex.ro portál

Saját épületben kezdheti meg szeptember 15-én a tanévet a brassói Áprily Lajos Gimnázium. Erre azt követően nyílt lehetőség, hogy a magyar iskolával egyazon épületben működő román tannyelvű 6. Számú Általános Iskola tanári kara és szülői közössége is belegyezett abba, hogy külön költözzenek. Saját iskolájuk elkészültéig azonban, ideiglenesen az Áprily Lajos Gimnázium egy másik épületszárnyában maradnak.

A román iskola átköltözésével tizenhárom éves vita zárult le a két intézmény között. 1990-ben a brassói magyar közösség kérte: állítsák vissza az 1837-ben létesült, de a kommunista rendszer idején megszüntetett, illetve brassói román iskolákba beolvasztott önálló gimnáziumát. A minisztériumi jóváhagyás dacára a határozatot nem sikerült érvényesíteni, mert a 6-os számú román iskolának nem volt hova költöznie. Az Áprily Lajos Gimnázium önállósulása a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ közötti együttműködési megállapodásban külön tételként szerepelt.